Peak shaving

Hoe kan peak shaving helpen op mijn locatie? MiddelkoopTechniek licht het graag toe!

Peak shaving & Load balancing, hoe werkt dat?

Met Peak Shaving wordt in zijn algemeenheid bedoeld, het opvangen van hoge pieken in het energieverbruik. Dit gebeurd door middel van een batterij die bijspringt wanneer het energieverbruik hoog is en weer oplaad wanneer er voldoende ruimte op de netaansluiting is. Hiervoor wordt ook regelmatig de term Load Balancing toegepast. 

Hoe dit in zijn werk gaat? Dat lichten we graag verder toe!

Situaties uit de praktijk

Peak shaving toegepast

  • Uw bedrijf wilt zijn operatie uitbreiden, maar de beschikbare energie van de huidige netaansluiting volstaat hier niet voor. Het verzwaren van een netaansluiting of het aanleggen van een extra aansluiting is een jarenlang proces en vaak zelfs niet mogelijk. Een batterij bied dan uitkomst.
  • Binnen de energievoorziening in uw bedrijf bent uw naast uw netaansluiting van zonnestroom installatie afhankelijk. Hierdoor moet u in de minder zonrijke maanden afschalen met de operatie van uw bedrijf, omdat de netaansluiting op deze momenten niet volstaat. Ook in deze situatie bied een batterij uitkomst.
  • U heeft een transportbeperking (GTV) welke niet meer teruggezet kan worden naar uw originele netaansluiting i.v.m. de netcongestie. Een batterij kan het te kort komende vermogen opvangen.
  • Er is op uw locatie een (te) grote netaansluiting aanwezig. in combinatie met een batterij kan het financieel aantrekkelijk zijn om  de netaansluiting te verlagen. Lees over deze unieke situatie hier meer!

Voorbeelden van peak shaving

Ondersteuning van de netaansluiting

Peak shaving met batterij

In dit voorbeeld bespreken we een situatie waar er een batterij wordt ingezet om peak shaving toe te passen op een grootverbruik aansluiting. Er is in deze situatie geen zonnestroom installatie aanwezig, De netaansluiting is 3 x 80A (55kW).

In de peak shaving grafiek zien we dat het benodigde vermogen van deze locatie ver boven de maximum capaciteit van de netaansluiting ligt. De oorzaken hiervan kunnen zijn een uitbreiding binnen het bedrijf wat om meer vermogen vraagt, of bijvoorbeeld een gecontracteerd transport vermogen(GTV) waarbij het import van vermogen beperkt is geworden.

Met inzet van een batterij kunnen we de zogenaamde ‘peak’, dus het moment dat de vermogensvraag hoger is dan wat de netaansluiting kan leveren, opvangen.  In de netverbruik grafiek zien we dat de belasting op de aansluiting netjes onder de 55kW blijft. 

De batterij laad hier uit het net op de momenten dat het eigen verbruik laag is en geeft dit vermogen weer af op het moment dat netverbruik hoog is. In de grafiek van de opgevangen piek zien we dat bij de hoogste vraag, de batterij 50kW heeft geleverd. Gezamenlijk met de netaansluiting is hiermee een piekbelasting van 95 kW opgevangen, zonder dat de netaansluiting van 55kW overschreden is. In deze situatie is dit gerealiseerd met de volgende batterij configuratie:

50 kW omvormer vermogen , 500 kWh opslagcapaciteit.

Peak shaving met batterij & zonnepanelen

We bespreken hetzelfde voorbeeld als bovenstaand, echter zijn er in deze situatie naast de batterij ook zonnepanelen aanwezig. De getallen van het eigen verbruik en de netaansluiting van 3 x 80A (55kW) zijn hetzelfde.

We zien in de peak shaving grafiek een aantal andere lijnen ontstaan. Ondanks hetzelfde hoge eigen verbruik overdag hoeft de batterij in de lager belaste uren minder bij te laden. Dit omdat de zonne-energie een deel van die piek opvangt. 

Echter, deze situatie kan ook niet zonder batterij, aangezien de opwek van zonne-energie pas later begint dan de hoge energievraag van het eigen verbruik. In de net verbruik grafiek zien we dat het net verbruik maar een gedeelte van de dag aan zijn maximum capaciteit zit. Dit in tegenstelling tot de situatie zonder zonnepanelen.

Ook hier zien we weer dat de ‘peak’ belasting netjes wordt opgevangen en de belasting op de netaansluiting onder het maximum blijft. In de grafiek van de opgevangen piek zien we dat de piekbelasting gezamenlijk door de zonnestroom en de batterij is opgevangen, waarbij met een piekbelasting van 95kW de netaansluiting van 55kW niet is overschreden. 

In deze zelfde situatie maar mét zonnestroom, kon dit gerealiseerd worden met de volgende batterij configuratie:

50 kW omvormer vermogen , 200 kWh opslagcapaciteit.

Graag weten wat MiddelkoopTechniek in uw situatie kan betekenen?